Ranty do tortów są niezastąpione jeśli chodzi o składanie tortów. Tylko przy pomocy odpowiednich rantów do tortów każdy okolicznościowy i nie tylko tort będzie wyglądał rewelacyjnie. Na bazie poszczególnych rantów, tworzy się każdy tort.
Bez rantu ani rusz
Równy i dobrze złożony tort może być nie tylko w formie okrągłej. Na rynku znaleźć można ranty kwadratowe i prostokątne i na ich bazie też można złożyć idealny tort. W niektórych rantach są specjalne podziałki, które pozwalają na pieczenie ich oraz na idealne złożenie upieczonych już tortów.
Jakie są ranty?
Ranty tortowe nie posiadają dna, spina się je specjalnymi spinkami i dzięki temu przy pieczeniu odpowiednich rantów nic nie ogranicza. Każdy rant ma swój odpowiedni rozmiar, przez co wielkości tortów też mogą się od siebie różnić. Ranty zawsze wykonane są z nierdzewnej blachy, można je myć w zmywarkach, są idealne jeśli chodzi o utrzymanie ich w czystości.
Do wnętrza rantu, na pergamin, wlewa się ciasto przeznaczone do upieczenia danego tortu. Następnie po upieczeniu wystarczy tylko rozpiąć dany rant i już bez problemu można wyjąć bazę tortu. Dobrze wypieczony tort wystarczy już tylko potem ładnie i tematycznie udekorować. Na bazie rantów można tworzyć przeróżne kombinacje tortów.